BLOGG

BLOGG

Mørke tendenser

Posted on

Det er en tydelig tendens at hvite og lyse interiører går inn i en formørkelse. Mørk grå er en farge som har slått an! Vi møter den stadig vekk: på møbelmesser og utstillinger samt i tidsskrifter og magasiner som omhandler arkitektur og design. En mørk veggfarge kan i mange tilfeller være et vellykket valg. Brukt på riktig måte kan den gi lunhet, tyngde og karakter til et rom og være et raffinert utgangspunkt for andre interiørelementer. 

Du bør ta stilling til om arkitektur og romutforming vil kle en mørk veggfarge. Om du tror det er et riktig valg for ditt rom, er neste steg å vurdere omfanget. I noen tilfeller vil maling av kun en vegg gi virkningen som du ønsker.

Dersom veggen(e) du ønsker å male har vinduer og dører med hvite / lyse karmer og listverk bør du tenke gjennom hvordan disse elementene vil fremstå i møte med en mørk veggflate. Jeg har sett flere mindre vellykkede eksempler på dette, bl.a. der lite velplasserte vinduer stikker seg ut i negativ favør. Derimot vil et velplassert og vakkert utformet vindu kunne framstå som et flott blikkfang mot en mørk veggflate.

I et fargesettingsprosjekt jeg nylig har jobbet med ble jeg og huseier enige om å male en av stuens vegger mørk grå. Veggflaten hadde en verandadør, men ingen vinduer. I dette tilfellet ble dør, karmer og listverk malt i samme farge som veggen for å visuelt integrere elementene i veggflaten.

Over: en mørk grå vegg er et spennende utgangspunkt for å fremheve andre farger og elementer i interiøret. Her med petrol, gult og beige som kontrastfarger. Utstillingsstand på Stockholm Furniture and Light Fair 2017. Foto: interiørarkitekt Hege Traasdahl

Under: det bør vurderes nøye hvilken mørkhetsgrad som er egnet. Dette må sees i en større sammenheng, bl.a. romstørrelse og  lysforhold. Gråfargene som er vist på fotoet er fra den nøytrale gråskalaen, men du kan også vurdere om din gråfarge bør ha et hint av en kulør, feks blått. Om du ikke ønsker grått finnes det mange andre spennende mørke kulører. Foto: interiørarkitekt Hege TraasdahlCategories: None